Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Kralupská ťapka 2015

       Sobotní ráno dne 12. září nás přivítalo hustou mlhou a chladem, což ovšem neodradilo 29 odvážlivců zúčastnit se náročného terénního pochodu s obtížnými úkoly po cestě.  Určitě velká poklona patří mamince, která tuto trasu zvládla celou i s kočárkem. Pár dní před konáním nám totiž zemědělci zvorali část cesty a účastníci se museli brodit kus trasy polem.

Pro letošní ťapku byla novinka, že trasa předem nebyla známa a pejskaři dostali na trase postupně tři části mapy. Nejsložitější byla druhá část, kde nebylo moc záchytných bodů a ani žádná turistická trasa a muselo se spoléhat na svojí vlastní intuici a schopnost číst v mapě, případně na čich svého čtyřnohého přítele.  Ale i tato obtížná prostřední část byla téměř bez problémů. Z celkových 29 účastníku zbloudili pouze dva, kteří se dokázali vrátit zpátky na trasu a trasu celou dokončili. Během pochodu se nic vážného nestalo, a kdyby náhodou, tak všichni účastníci si vyzkoušeli, jak jsou zběhlí v první pomoci pro psy, když na jednom stanovišti měli jako úkol obvázat pejskovi tlapku. Další bojové úkoly byly pro některé jednodušší pro některé složitější. Určitě hned s prvním úkolem měl problém náš největší účastník irský vlkodav Lefay, který se do kolečka nevešel a ani by potom neproběhl agiliťáckým tunelem. Proto jsme pro Lefaye připravili speciální tunel, který byl pro něj akorát. Nejvydařenější bylo druhé stanoviště, kde se skákalo v pytlích, a zpívala písnička. Nejoblíbenější šlágr mezi pejskaři je bezkonkurenčně skákal pes, přes oves. Náročný úkol pro psy bylo bezpochyby válení sudů, které ale také zvládli. Psovodi prokazovali znalosti ve psích potřebách, psích hercích, vhodných potravinách pro psa a zvířecích stop. Ve zvířecích stopách měli problémy, ale všichni věděli, jak vypadá psí stopa, což nám pejskařům bohatě stačí a nic dalšího vědět nemusíme J.

Když se odpoledne na nás zpod mraky začalo usmívat sluníčko, do cíle přicházeli první účastníci. Do cíle došli úplně všichni. Pro tento rok účastníci na začátku trati dostali na cestu psí testík, kde prokazovali svoje základní znalosti v psím světě. Z těchto testíků byli vylosování tři náhodní výherci, kteří dostali dobrůtky pro svoje pejsky, snad jim je hned nezbaštili cestou domů. Tito tři výherci byli samé ženy (Anna Ročovská, Jitka Reslerová a Jarmila Pokorná), kteří nejlépe popsali svoje plemeno, což byla jedna z otázek v kvízu. Další novinkou bylo vyhlášení zajímavého plemene, což byla Stumperteriérka Jessie v doprovodu své psovodky Kristýny Špírkové a vyhlášení rekordmana v najetých km aby se mohl zúčastnit Kralupské ťapky. Tímto rekordmanem byla paní Jana Tržilová s borderkou Bessi, které za námi přijely, až z dalekého Ústi nad Labem. Děkujeme, že k nám vážily tak dlouhou cestu.

Děkujeme všem účastníkům za příjemný den a doufáme, že se vám ťapka líbila a příští rok přijdete opět. J

Aneta Minaříková – ZKO Kralupy nad Vltavou -Strachov

 

vl-tapka.jpg